GI
Tänkte bara meddela er de ;)
GI-metoden går ut på att man äter långsamma kolhydrater som förbränns sakta.
Långsamma kolhydrater åt människans föregångare redan innan människan fanns och vår kropp är väl anpassad för denna kost.
Långsamma kolhydrater har ett lågt GI.
Ju lägre GI som ett livsmedel har under ju längre tid kommer energin att fördelas över tiden.
Det innebär att vi får en lugn och jämn blodsockernivå.
I västerlandet är det vanligt att äta för mycket snabba kolhydrater. Snabba kolhydrater som socker och stärkelse ökar risken för störningar i ämnesomsättning, övervikt och kan ge allvarliga sjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Snabba kolhydrater har ett högt GI.
Vår kropp är inte anpassad för äta en kost med en hög andel av snabba kolhydrater.
Ett intag av för mycket snabba kolhydrater gör att blodsockernivån stiger snabbt.
Kroppen reagerar genom att släppa ut för mycket insulin för att hinna ta hand om allt socker.
Resultatet är att blodsockret minskar snabbt igen och vi blir återigen sugna på något sött.
